top of page
  • Writer's pictureGyörgy Román

Gerendavégek javítása #3

A vége felé jár a folyamat, viszont ahogyan az előző részben is láthattátok, a fal komoly javításra szorul. Vegyes falazat révén nemcsak töméseket, de pótlásokat is szép számmal kell rakni. A teljes feladat óriási meló, nem költségvetésben, inkább időben, ezért - közeledvén érzem a hideg időszakot - már nem fogok komolyabb felületeket vályogozni... egyszerűen nem szárad meg.


A gerendavégek jelenlegi kinézete az alapozóhoz képest kicsit változott. A záróréteg egy nagyom erős, nagyon masszív felületet adott, viszont nem olyan szép fényes, kicsit fehéres, habos, de nem a Világkiállításra készülünk, így teljesen elfogadhatónak ítélem.



A fal javítását a jól bevált formulával kezdem, amit a kert oldali falaknál sikerrel alkalmaztam: 2 rész erdei agyag, 2 rész homok, 3 marok szalma és 2 rész löszös agyag (Naturillo vályogvakolat). Ez utóbbi biztosítja a cellulóz jelenlétét.


Mi az a darálék a vályog tetején? Az bizony a porló vályogtégla (vagy vályog) maradvány, amit simán belekeverek és újra felhasználom a keverékben.


A javítások egyébként az egészen apró lyukaktól, a vakolási hibákon és a kötőanyag cserén keresztül a tégla pótlásokig terjedt. A cél nem változott: mindenféle állat bejutását meg kell akadályozni az adott körülmények figyelembe vételével.


Természetesen a dobozolás lesz a végső cél, de ez jelenleg nem elérhető, mert tetőfedő vállalkozóm önhatalmúlag döntött ennek a műszaki tartalomnak a mellőzéséről - de erről a témáról bővebben fogok írni, mert ez így elég árnyalt (és nem teljes).

A képeken nyilvánvaló okokból (és hatásvadászat miatt is) a legvadabb hibákat fedtem fel, de ha a videót végignézitek, akkor azért egyértelművé válik a falak összetétele, állapota és annak javítási lehetőségei.

Ha már a falak javításáról beszélgetünk, akkor feltétlenül meg kell említeni a hát elején és a ház hátsó oldalán a repedések javításának mikéntjét is. A részletekre, a technikákra és a felhasznált anyagokra majd egy másik bejegyzésben szeretnék kitérni, de a képek tanúsága alapján ez sem volt egyszerű menet.

Itt is a legmodernebb építéstechnológiai vinyl-észterek és kétkomponensű javító gyanták kell, hogy megférjenek a legősibb anyagokkal és úgy tűnik az eddigi tapasztalataimból, hogy nem kell csalódni.

"Szarból nem fonsz ostort, de ha mégis, nem pattingatsz vele!" Moldova György

Bármit is használtunk fel a javítások során, soha nem választottunk mucsa-mocsár anyagot; edzett polimerek, epoxi öntő-, és javító gyanták, amelyek ezettonna per négyzetcentiméter felett teljesítenek. Ebbe a neves társaságba vastagon beleértendő az évszázadokon keresztül bizonyító anyagok, mint a kő és vályog.


Úgy tűnik, hogy a tapasztalat nagy úr. Egyre nagyobb rálátást szerzek a vegyes vályogház felújításában, az anyagok együttműködésében és a helyiektől rengeteg kérdés érkezik. Az olcsó agyag gyakorlatilag csak vödör kérdése, mert a helyi vályog-alkalmas erdei építőanyag kifogástalan minőségű. A modern technológiás kiegészítői (kandalló-vályog, vágott szalmatörek, cellulózos agyagvakolat) árban tökéletesen megfizethető és remekül együttműködik szinte mindennel. Az irány adott és munka van bőven.

12 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page